tips over haardhout

 

Tips over haardhout
 

 

Het beste hout voor uw kachel

Veel houtsoorten zijn geschikt om te stoken in een open haard of houtkachel, maar elk soort heeft specifieke kenmerken. Het voordeel van hardhout zijn onder andere de mooie vlammen En het gloeit langer. Lichte houtsoorten, zoals vuren branden sneller. De energiewaarde van al het brandhout is ongeveer hetzelfde. Een lichte houtsoort zal meer warmte in een kortere tijd afgeven en een hardere soort geeft meer sfeer en langer stookplezier. Houtsoorten met veel hars, zoals dennen, branden goed. Een nadeel is, dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal en dus een grotere kans op schoorsteenbrand. Hout met verontreinigingen zoals lak of verf en geïmpregneerd hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en roet. Ook in zogenaamde allesbranders levert dit veel vervuiling op.

 

 

 

 

EIKENHOUT

  • Harde houtsoort
  • Brandt lang en traag
  • Geeft veel warmte
  • Minder vlammenspel
  • Lastig aan te steken
  • Droogtijd: 2,5 jaar
Eiken haardhout

Almendrillo FSC Hardhout

Almendrillo is een duurzame houtsoort. Een minimale levensduur van 15 jaar is gegarandeerd. Ze is qua kleur een lichtere houtsoort met gedeeltelijk een lichte “vlammentekening”. Als ze aan het zonlicht blootgesteld wordt, ontwikkelt zich een mooie Teakachtige kleur. Almendrillo is verantwoord geproduceerd hout en komt uit bossen in Zuid Amerika en wordt standaard fabrieksmatig geolied. Het hout is goed te schilderen en te beitsen

Voorbeeld Almendrillo

Antraciet leitjes

Wij gebruiken Samaca Leitjes, uit Noord Spanje. De dikte van de leien is gemiddeld ongeveer 5 mm. De leitjes worden geboord in de werkplaats en bevestigd met RVS schroefjes. 

De winning van leisteen vindt plaats in open groeven. Uit de groeven worden schollen en blokken gewonnen, die in de fabriek op maat worden gezaagd en daarna met de hand of een hamer gespleten. In de Samaca 55 zit weinig koolstof. Dat is heel weinig. Des te minder koolstof, des te duurzamer de lei.

Voorbeeld Leitje

Verzinkte Golfplaat

Wij gebruiken als een van de weinigen nog de traditionele verzinkte golfplaten met een golf van 2 cm hoog. De golfplaten zijn voorzien van een aluzink coating. Dit geeft een betere bescherming. De golfplaten zijn een halve millimeter dik, krasbestendig, en worden voorgeboord voor de bevestiging aan het dakframe. 

 

Voorbeeld golfplaat

RVS bevestigingsmaterialen

Alle bevestigingsmaterialen zijn RVS. Dit zorgt voor een lange levensduur, geen verkleuring van schroeven en hout.

 

Voorbeeld RVS bevestigingsmateriaal