9 Tips over haardhout


Alles wat u altijd al wilde weten over haardhout, maar niet durfde te vragen

Verbrand goed haardhout in een houtkachel en u ervaart een heerlijke droge warmte. Daarnaast zorgt een haardvuurtje voor sfeer, ruikt het lekker, kun je erop koken en is haardhout overal verkrijgbaar. Brandhout is gewoon een prachtig product. Geen wonder dat zoveel mensen een brandend haardhoutvuur weten te waarderen. Over stookhout valt veel te vertellen. Hoe je de houtstapel het beste opslaat, hoelang de houtblokken moeten drogen, waar je het beste haardhout kan halen.
 

1. Haardhout bewaren in haardhoutopslag

Vers hout of gedroogd hout, u bewaart uw haardhout het beste in een goed geventileerde omgeving. Perfect is een opslag speciaal voor haardhout. Een goed haardhouthok heeft een balk aan de onderkant, zodat het hout letterlijk hoog en droog kan liggen. Zo blijft uw haardhout goed en droogt het beter aan de onderkant.
 
De Buitenboel maakt afdaken waar precies 1 pallet haardhout in past.
De buitenafmetingen zijn 230 cm (h) x 150 cm (b) x 100 cm (d) en u rijdt de pallet met 2.1 kuub er zo in.
Prijs: € 625 euro incl btw.

Een andere optie is het stapelen van de pallet haardhout in een van de andere maatwerk haardhouthokken van de Buitenboel.
Bijvoorbeeld deze: 220 cm (h) x 200 cm (b) x 100 cm (d) (buitenafmetingen). Hier past 2,6 kuub gestapeld hout in.
Of 220 cm (h) x 300 cm (b) x 72 cm (d). Hier past 2,8 kuub gestapeld hout in. 
TIP: moet uw haardhout nog drogen?
Kies dan voor een afdak met meerdere vakken.
U gebruikt 1 vak voor het drogen van uw haardhout en 1 vak voor stookklaar hout.
 
hoekafdak haardhout vuren met natuurleitjes
 

2. Hoe droog moet brandhout zijn?

Gek genoeg is de droogte van het brandhout stukken belangrijker dan de gebruikte houtsoort. Is een houtblok nog te nat, dan kost het verdampen van het water een grote hoeveelheid energie. Het hout brandt trager en er komt een hoop rook vrij. Heeft u een houtkachel met een glazen voorkant? Te vochtig hout veroorzaakt een zwarte roetlaag. Het ideale vochtpercentage voor brandhout ligt op 12% - 15%, met een maximum van 20%. De termische waarde bij 15% zit op zo'n 4,1 kWh/Kg.

Ter vergelijking: heeft u vers gekapt hout in huis? Met een vochtigheidsgraad van 50 % is het nog even drogen geblazen voor deze verse stammetjes.
 

3. Hoelang moet haardhout drogen?

Experimentje: leg een houtblok in elke hand en voel het verschil: hoe droger het hout, hoe lichter het zal zijn. Stoot de twee stammen tegen elkaar aan: krijgt u een helder geluid? Dan is het haardhout droog genoeg en klaar voor een prachtige fik.

Droogtijden verschillende houtsoorten

Stookhout heeft wat tijd nodig om goed te drogen. Hoe harder de houtsoort, hoe langer de droogtijd.

 • Eiken: 2,5 jaar
 • Beuken, Vlier, Meidoorn en Fruitbomen: ca 2 jaar
 • Linde, Berk, Essen, Wilg, Es en Spar drogen in ongeveer 1,5 jaar
 • Populier en Dennenhout (Naaldbomen) is droog in 1 jaar
TIP: Als het mogelijk is, haal dan brandhout naar binnen 1 tot 2 dagen voordat u het wilt gebruiken. Een houtvak vlakbij de kachel is perfect. In zogeheten accumulerende houtkachels (deze zijn zo'n 24 uur na het stoken van binnen nog steeds warm), kunt u de takjes aanmaakhout een paar uur van te voren in de kachel leggen. Dan worden ze kurkdroog, een perfecte basis voor een mooi vuurtje. Gebruik hier alleen geen hout voor dat nog flink nat is.

Eiken haardhout
4. Wat zijn de beste soorten haardhout?

Veel houtsoorten zijn geschikt om te stoken in een open haard of houtkachel, maar elk soort heeft specifieke kenmerken. Het voordeel van hardhout zijn onder andere de mooie vlammen. En het gloeit langer. Lichte houtsoorten - zoals vuren - branden sneller. De energiewaarde van al het brandhout is ongeveer hetzelfde. Een lichte houtsoort zal meer warmte in een kortere tijd afgeven en een hardere soort geeft meer sfeer en langer stookplezier.

Aanmaakhout, dikkere stammen voor een lange brandduur of lekker ruikend hout, wat zijn de aanraders voor een mooie fik?

 • Eiken: de koning onder de brandhoutsoorten. Eiken moet twee jaar bewaard worden op een onafgedekte plaats. De regen kan dan de bekende tannine verwijderen. Daarna heeft eiken nog twee jaar droogtijd nodig op een beschutte plaats. Maar dan heeft u ook wat. Langbrandend, schoon brandhout met een hoog warmtegevend vermogen.
 • Meidoorn is makkelijk aan de praat te krijgen. Een prima houtsoort om goed uw vuurtje mee te starten.
 • Es: goed, maar wat lastiger te vinden brandhout. Bijzonderheden bij deze houtsoort zijn de aangename geur en regelmatige verbranding. Ook brandt Es prima als het nog wat vochtiger is.
 • Vlier brandt snel op maar geeft een mooi vuur. Eenjarige rechte dode takjes zijn perfect als aanmaakhout.
 • Beuk: een van de meest aanbevolen soorten brandhout. Beukenhout heeft een hoog warmtegevend vermogen, is overal te vinden en droogt makkelijk. Na het zagen en in blokken kloven moet beuk snel droog worden opgeslagen. Het rot namelijk vrij snel en verliest dan warmtegevend vermogen.
 • Fruitbomenhout is prachtig brandhout dat vaak een heerlijke geur verspreidt. Het is alleen wat zeldzamer te vinden. Tenzij u uit eigen tuin kunt stoken, natuurlijk.
 • Naaldbomen zoals dennen: een mooie warmtebron, met voor de liefhebber knetterende vonken. Dennenhoudt brandt goed en het hars verspreidt een fijne geur. Een nadeel is dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal en dus een grotere kans op schoorsteenbrand.

5. Welke houtsoorten zijn af te raden als brandhout?

Uiteindelijk brandt elke houtsoort wel. Maar niet elk takje of stam is aan te raden voor een goed houtvuur:

 • Iep brandt alleen als het zeer droog is. Gebruik het daarom vooral niet als aanmaakhout.
 • Esdoorn (niet te verwarren met Es) brandt op zich goed, zal alleen heel snel opbranden. Er komt ook een vrij scherpe geur vanaf, die niet iedereen kan waarderen.
 • Zachte loofbomen (Populier, Kastanje, Wilg, Linde). Deze houtsoorten doen het prachtig als boom, maar geven weinig warmte af en branden slecht. Daarnaast komt er een onaangename geur vrij. Dus liever niet een haardvuurtje mee stoken.


6. Zelf hout uit het bos halen of liever haardhout kopen?

Er zijn vele manieren om aan goed brandhout te komen. Een goedkope oplossing is hout kopen dat nog niet droog is. U laat het dan verder drogen op een beschutte, goed geventileerde plaats. Nog goedkoper (en leuker, als u graag de natuur ingaat) is zelf hout sprokkelen in het bos. Mag dit? Officieel niet, want het hout heeft altijd een eigenaar. Aan de andere kant: u helpt het bos een beetje opruimen als u losse stammetjes en takken meeneemt. Het is dus een grijs gebied. Hak in ieder geval nooit zelf een boom om, want dat is wel verboden.
Soms ligt er in woonwijken sprokkelhout of stormhout op straat. Dit mag u meenemen, de gemeente gedoogt deze manier van hout sprokkelen. 

Staatsbosbeheer organiseert elk jaar haardhoutdagen, dan mag u zelf houtstammen uit het bos halen.
 
Vers haardhout moet u altijd klieven. Handzame houtblokken drogen beter en u kunt ze straks direct gebruiken voor een prachtig haardvuurtje. Laat het hout drogen op een plaats die het tegen regen beschermt en goed ventileert. De Buitenboel heeft haardhout opslagen. Door de balk aan de onderkant droogt het hout beter en is het niet vatbaar voor verrotting.
 

7. Wat zijn goede houtleveranciers?

Even een zakje haardhout halen bij de bouwmarkt of de benzinepomp kan bijna overal, maar is erg duur. Het is efficiënter om grotere hoeveelheden brandhout te kopen. De Buitenboel heeft goede ervaringen met haardhout.com, topkwaliteit stookklaar openhaardhout. Iets meer werk maar een goed alternatief is gratishaardhout.nl. Deze koppelt vraag en aanbod van gratis openhaardhout aan elkaar.


8. Kan ik pallets en kratjes verbranden en wat is onbruikbaar hout?

Wilt u resthout zoals pallets, kratjes of afvalhout verbranden? Let er dan goed op dat het hout niet is behandeld met schadelijke, chemische stoffen. Deze komen bij verbranding vrij. Niet zo bevorderlijk voor uw gezondheid, die van de omwonenden en het milieu in het algemeen. Chemisch behandeld hout brandt ook veel slechter. Denk aan telefoonpalen, bielzen, geverfd hout en spaanplaat. Ook kratjes en pallets branden minder goed dan je zou verwachten. Over het algemeen geldt: hout met verontreinigingen zoals lak of verf en geïmpregneerd hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en roet.
 

TIP: Oppassen dus met chemisch behandeld hout. Maar niet alleen bij behandeld hout kunnen giftige dampen vrijkomen. Sommige houtsoorten bevatten zelf giftige bestanddelen, zoals lariks hout. Bij de verbranding komen schadelijke stoffen vrij. Je kunt er prachtige meubels mee maken, maar lariks is niet geschikt voor verbranding. 
 

9. Een duurzame haardhoutopslag - waar moet ik op letten?

Een goede houtopslag moet niet alleen mooi zijn en lang meegaan, maar ook gemaakt zijn van duurzaam geproduceerde materialen. De Buitenboel gebruikt alleen materialen die hieraan voldoen:
 
 • FSC duurzaam hardhout Cedrinho
 • Antraciet leitjes: De Buitenboel gebruikt Samaca Leitjes, uit Noord Spanje. De dikte van de leien is gemiddeld ongeveer 5 mm. De leitjes worden geboord in de werkplaats. De winning van het leisteen vindt plaats in open groeven. Uit de groeven worden schollen en blokken gewonnen, die in de fabriek op maat worden gezaagd en daarna met de hand of een hamer gespleten. In de Samaca 55 zit heel weinig koolstof. Des te minder koolstof, des te duurzamer de lei.
 • Verzinkte Golfplaat: Wij gebruiken als een van de weinigen nog de traditionele verzinkte golfplaten met een golf van 2 cm hoog. Verzinkte golfplaat is degelijk en heeft een exclusieve uitstraling. Al met al veel mooier dan PVC en veel duurzamer. De golfplaten zijn voorzien van een aluzink coating. Dit geeft een betere bescherming. De golfplaten zijn een halve millimeter dik, krasbestendig, en worden voorgeboord voor de bevestiging aan het dakframe. 
 • Topcoated bevestigingsmaterialen: alle bevestigingsmaterialen zijn topcoated met dezelfde duurzaamheid als RVS maar dan sterker. Dit zorgt voor een lange levensduur, geen verkleuring van schroeven en hout.
houthok met golfplaathouthok met natuurlei
                    Bestel: Houthokken met verzinkte golfplaat  Bestel: Houthokken met leitjes